Włoska tarta ze szpinakiem

Składniki:
Ciasto :
2 szklanki mąki
szczypta soli
115 g masła
1/3 szklanki lodowatej wody
Nadzienie :
455 g szpinaku
200 g sera ricotta
4 rozmącone jajka
55 g tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól i świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania:
1 Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski.
Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki.
Ugniatamy ciasto, aż przybierze postać kruszonki.
Nie wyrabiamy za bardzo — masło rozpuści się później.
2 Robimy wgłębienie w środku ciasta.
Wlewamy wodę i nożem szybko mieszamy z ciastem.
Lekko uciskamy palcami.
3 Wykładamy ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrabiamy.
Formujemy kulę, zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na 20-30 min.
4 Wałkujemy ciasto i wykładamy nim wysmarowaną foremkę o średnicy 25 cm.
Obcinamy wystające końce.
Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 7 min.
Wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy przez następne 5 min.
5 W tym czasie myjemy szpinak i dusimy pod przykryciem w wodzie, która spłynęła z liści.
Gdy będą miękkie, odcedzamy, wyciskamy, schładzamy i drobno siekamy.
W dużej misce ubijamy ser, aż będzie gładki i wbijamy jajka.
Łączymy ze szpinakiem i parmezanem.
Przyprawiamy i wlewamy do formy z podpieczonym spodem.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C lub „4″ i pieczemy 25—30 min, lub dopóki wierzch nie będzie złoty.

Leave a comment